Türkiye’de 6-7 yetişkinden 1’inde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı görülüyor.
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Zeynep Ural, Türkiye’de her 6-7 yetişkinden birinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı görüldüğünü bildirdi.
Ural, Dünya Böbrek Günü münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada, kronik böbrek hastalığının adeta salgın haline gelen değerli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.
Dünyada yaklaşık 850 milyon böbrek hastası olduğunun varsayıldığını kaydeden Ural, “Yapılan araştırmalar dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin, ülkemizde ise her 6-7 yetişkinden birinin çeşitli evrelerde böbrek hastası olduğunu gösteriyor. Bu hastaların yüzde 90’ı hastalıklarının farkında bile değil”Kronik böbrek hastalarında ölüm riski sağlıklı insanlara göre 10-20 kat daha fazla. Her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişi kronik böbrek hastalığından dolayı hayatını kaybediyor.” tabirini kullandı.
Ural, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik böbrek hastalığının en yaygın iki nedeninin diyabet ve yüksek tansiyon olduğunu vurguladı.
Başta polikistik böbrek hastalığı olmak üzere kalp ve damar hastalıkları, çeşitli nefritler, böbrek taşları, idrar yollarındaki yapısal bozukluklar, enfeksiyonlar ve kalıtsal hastalıkların kronik böbrek hastalığına neden olabileceğini anlatan Ural, şunları kaydetti:
“Kronik böbrek hastalığı erken teşhis edildiğinde önlenebilse veya ilerlemesi geciktirilebilse de sinsi bir hastalık olması ve erken evrelerde belirti vermemesi nedeniyle farkındalığı düşüktür. Yapılan araştırmalar hastalığın farkındalığının yüzde 10 civarında olduğunu göstermiştir. Bu durum hastalığın tedavi edilmeden kalmasına ve uzun süre devam etmesine neden olur.Son döneme kadar ilerlemesine neden olur.Sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek ve düzenli doktor kontrolü böbrek sağlığı açısından son derece değerlidir.Sağlıklı bir böbrek fonksiyonu sağlıklı bir yaşamın kuralıdır.”