Ekonomi

ISO İhracat İklimi Endeksi Ağustos’ta Düştü

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ağustos ayında 49,1’e gerileyerek 50,0 eşiğinin altında kaydedildi.

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Ağustos 2023 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’ın üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ortamında iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Endeks sonuçlarına göre Temmuz ayında 50,3 olan endeks, Ağustos ayında 49,1’e gerileyerek 50,0 eşik değerinin altında kaydedildi. Böylece endeks, son yedi ayda ilk kez Türk imalat sanayii ihracatçılarının talep ortamında hafif bir bozulmaya işaret etti. Birçok Avrupa ülkesinde ekonomik faaliyetlerin azalması, ihracat ortamının zayıflamasına yol açan temel faktör oldu.

Türk imalat sanayi ürünlerinin en çok ihraç edildiği 6 ülkeden 5’i olan Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya’da üretim ağustos ayında azaldı.

Almanya’da düşüş belirgin ve Mayıs 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Fransa ve İtalya’da düşüşler hızlanırken, İngiltere ve İspanya’da büyümeden daralmaya geçiş yaşandı.

İhracattaki yüzde 7’lik payıyla Türk imalatçılarının ikinci büyük ihracat pazarı olan ABD’de üretim artışı üçüncü çeyreğin ortasında da devam etti. Ancak bu artış oldukça ılımlı ve son altı ayın en düşük oranında gerçekleşti.

Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde Avrupa’ya kıyasla daha olumlu eğilimler gözlemlendi

Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde Avrupa’ya kıyasla daha olumlu eğilimler gözlendi. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’da ekonomik aktivite ağustos ayında güçlü bir şekilde artmaya devam etti.

Bölgedeki diğer ülkelere baktığımızda Mısır ve Lübnan’da üretimde azalma olduğu görüldü. Ağustos ayında da büyümenin itici güçlerinden biri Hindistan oldu.

Ancak Türkiye’nin imalat sanayii ihracatındaki payı yalnızca yüzde 0,5 olan bu ülkenin genel ihracat ortamına etkisi sınırlı kaldı. BRIC ekonomilerinin tamamında ekonomik aktivite artarken, Rusya’da büyüme son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Son araştırma döneminde üretimdeki en keskin düşüş, Avrupa imalat segmentindeki zorluklardan etkilenen Çek Cumhuriyeti’nde yaşandı. Polonya ve Avusturya’da da imalat sanayi üretiminde önemli düşüşler kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence EkonomiMüdür Andrew Harker, Türk üreticiler için ihracat ortamının zayıflamasıyla ilgili olarak geçtiğimiz ay dile getirdikleri yaygaranın Ağustos ayında ortaya çıktığını belirtti.

“Bu dönemde Avrupa yine zayıflığın ana kaynağı olurken, ABD çok sınırlı bir büyüme elde edebildi. Bu nedenle, Birleşik Arap Emirlikleri ve kısmen de olsa istisnalar dışında ana ihracat pazarlarının büyümeye katkısı oldukça düşük kalıyor.” Rusya,” dedi Harker. Bir açıklama yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu